Pe zi ce trece, rutina noastră zilnică devine tot mai încărcată și e din ce în ce mai greu să ne facem timp pentru noi și lucrurile care ne fac plăcere. În societatea noastră modernă este mai ușor să obții de toate și poate fi o provocare să trăiești o viață simplă și fără stres.
Începem să realizăm că tot mai mult ne aglomerăm zilele cu activități pe care “trebuie” să le facem, evenimente la care nu dorim să participăm, oportunități cărora nu le putem spune “nu” și lucruri de care nu avem nevoie. Și cu tot ce se întâmplă, cum poți să îți simplifici viața?

Am început de câțiva ani să îmi pun întrebarea asta și drept urmare, am luat câteva măsuri pentru a avea timp de lucrurile care contează cu adevărat. O să îți dau câteva idei care m-au ajutat să reduc stresul zilnic și să îmi regăsesc echilibrul.
- Învață să spui nu. Ușor de zis, greu de făcut, dar poți începe cu pași mărunți. Încearcă să prioritizezi activitățile sau întâlnirile astfel încât să nu fii epuizat la sfârșitul zilei.
- Debarasează-te de lucrurile care nu-ți sunt necesare. Ne petrecem o mare parte din viață acumulând lucruri care erau la reduceri, ne-au fost recomandate sau le-am primit cadou, dar ajungem să avem mai multe decât avem nevoie și devin o sursă de stres.
- Donează. Când cumperi un obiect nou, donează altul vechi. Astfel, eviți să îți aglomerezi casa și va fi mai ușor să renunți la lucruri.
- Dezabonează-te de la e-mailuri care îți aglomerează inbox-ul și șterge aplicațiile pe care nu le folosești. Petrecem mult timp în mediul online și deși, pe o parte ne ajută să fim conectați la oamenii și informațiilecare ne interesează, pe altă parte ne distrage de la lucrurile cu adevărat importante.
- Planifică mesele. Înseamnă mai puțin timp pierdut, mai puține cheltuieli și mâncare mai sănătoasă. Alocă câteva minute la început de săptămână pentru a-ți stabili meniul și apoi mergi să cumperi ingredientele. Astfel, pe lângă stresul legat de gătitul zilnic, veireduce și risipa de mâncare.
- Petrece timp în natură. În urma unor studii, s-a demonstrat că dacă petrecem timp în natură, starea noastră de sănătate se îmbunătățește considerabil. O plimbare în pădure sau în parc poate reduce stresul și schimbă starea de spirit. Există chiar și terapii care se folosesc de natură pentru a crește sistemul imunitar datorită substanțelor benefice eliberate de copaci în aer.
- Fii recunoscător. Încearcă să îți concentrezi atenția pe ceea ce ai deja și nu pe ceea ce-ți dorești. Practicarea recunoștinței generează emoții pozitive care duc la o stare de bine, fericire și împlinire. În fiecare zi putem găsi cel puțin un motiv pentru care să fim recunoscători.